hardstyle geschiedenis
Hardstyle is een muziekgenre dat overeenkomsten vertoont met trance, hardcore en hardtrance. Hardstyle, ook wel hard dance, hard trance of hardbass in het buitenland genoemd (in Nederland zijn dit verschillende stromingen), klinkt qua melodie en opbouw ongeveer als de moderne hardcore, maar is vaak ongeveer 30 bpm langzamer. Het gemiddelde tempo ligt tussen de 140 en de 160 bpm. Soms worden de nummers versneld afgespeeld door dj's.
De sound is karakteristiek voor de stijl en kan omschreven worden als harde beats gecombineerd met erg aanwezige (in tegenstelling tot hardcore) melodielijnen. Veel hardcore-artiesten produceren ook hardstyle tracks, die vergelijkbaar klinken maar toegankelijker zijn. Hardstyle wordt in het Verenigd Koninkrijk vaak gecombineerd met hardhouse. In de rest van de wereld echter vindt men vaker de combinatie met hardtrance of hardcore.
Geschiedenis
Ontstaan
Hardstyle is ontstaan uit Duitse, Italiaanse, en Nederlandse hardhouse en Rave die zijn vermengd met invloeden van hardtrance en oldschool-hardcore rond 2000. De oorsprong vindt zijn plaats in Nederland, waar de eerste hardstyle-evenementen werden gehouden op het einde van 1999, begin 2000. De hardstyle van toen wordt nog steeds gedraaid op feesten. Vandaag de dag wordt het beschouwd als 'Early Hardstyle', daarmee wordt vooral de periode van 1998-2002 en 2002-2004 benadrukt.
Één van de sleutelfiguren in de ontwikkeling van de stijl is Dana van Dreven (met name onder Danamite), bekend onder haar hardstyle dj-alias Dana (Lady Dana voor hardcore). Later hielpen meer van haar collega's uit het hardcore-tijdperk, zoals Pavo, Darkraver, Luna (met name onder Straight On), DJ Isaac, The Prophet. Deze artiesten worden echter vandaag de dag niet meer beschouwd als hardcore dj's.
Tegenwoordig
Hardstyle wordt voornamelijk geproduceerd door artiesten uit Nederland, Italië, Zwitserland, Duitsland en België, maar steeds meer producers uit andere landen ontdekken deze sound ook.
In 2005 is de stijl aan het groeien in diverse landen in de wereld, waaronder: België, Polen, Estland, Denemarken, Australië, Zuid-Afrika en het Verenigd Koninkrijk. In Nederland, de Verenigde Staten, Spanje en Duitsland is hardtrance populair. In Spanje is er anno 2007 een grote hardstyle movement. Onder andere Madrid Hardstyle Movement en Jewel Of The Crown vertegenwoordigen de Spaanse artiesten.
Hardstyle begon als een combinatie van UK Hardhouse (snelle hardhouse uit Engeland) en Oldstyle. De Engelse sound was een korte tijd erg populair in Nederland, maar al snel bleek dat het Nederlandse party publiek het liever wat harder en minder snel had. Artiesten als Dana, Pavo en The Prophet, die veel op 'oldstyle' feesten draaiden begonnen deze sound te combineren met nieuwe producties. Vooral Duitsland (later ook Blutonium, Resident E Recordings) was toentertijd koploper in deze sound. Grondlegger daar was het Duitse label Tracid Traxxx (Die de sound overigens zelf omschreef als een combinatie van Trance en Acid). Kort daarna kwamen er ook producties uit Italië, deze waren wat harder dan de Duitse variant en sloegen direct aan bij het Nederlandse publiek. Q-dance organiseerde een maandelijkse avond in de Hemkade (tegenwoordig de "North Sea Venue") onder de naam 'Qlubtempo'. Dit kon met recht de 'meltingpot' van de Hardstyle worden genoemd.
Artiesten die nog nooit in Nederland hadden opgetreden werden overgevlogen om de nieuwe sound aan de man te brengen. Artiesten als Technoboy verwierven op deze manier grote bekendheid in Nederland.
De hardstyle evolueert nog altijd. Nieuwe sounds ontwikkelen zich en nieuwe artiesten komen op. Door de nieuwe sound wordt de muziek steeds melodieuzer en harder.
Onder andere het feit dat Defqon.1 in 2009 binnen anderhalf uur uitverkocht was geeft aan hoe populair hardstyle tegenwoordig is. Er was plaats voor ongeveer 30.000 mensen, maar doordat het misliep in het ticketsystem was het feest feitelijk voordat kaartjes in de verkoop ging grotendeels uitverkocht, dit tot teleurstelling van Q-Dance: 'de echte liefhebbers kunnen hierdoor niet komen'. Defqon.1 staat bekend om het grote aantal bekende hardstyle dj's dat hier komt draaien evenals de doorgaans zeer goede sfeer. In 2010 bezochten ongeveer 40.000 mensen het festival.
Variaties
De nieuwe hardstyle
Vanaf ongeveer halverwege 2006 kwam de nieuwe hardstyle op. Dit is meer melodieuze hardstyle. Deze nieuwe stroming wordt ook wel Nustyle genoemd, ook al is het officieel nog gewoon hardstyle. De verschillen tussen het oude en het nieuwe hardstyle zijn o.a.: geen reverse bassdrum meer in de climax, een kick die van toonhoogte (pitch) verandert, melodieuzere langere breaks, vocale samples,en minder percussie.
Anno 2011 is hardstyle een volwassen stroming binnen het dancegenre met aparte evenementen, artiesten en vele labels.
Raw Hardstyle
Sinds 2009, maar vooral sinds 2010, zien we een opsplitsing binnen de hardstyle: melodieuze en Raw (rauwe) Hardstyle. Verschillende (nieuwe) producers zijn duistere tracks gaan maken met een harde kick. Zo is de opsplitsing tussen melodieuze en Raw Hardstyle ontstaan. Dit zie je vandaag de dag ook veel terug op feesten, waar hele area's worden toebedeeld aan de hardere/rauwe hardstyle, zoals op Q-Base 2010. Deze subgerne is ook niet onopgemerkt gebleven op het internet. Zo wordt er op diverse forums enorm veel over gepraat en besteedt onder meer de webradio HardStation.FM heel wat aandacht aan deze stijl. Enkele artiesten die zich hoofdzakelijk bezig houden met deze variant van Hardstyle zijn o.a. Zatox, Tatanka, B-Front, Ran-D, Chainreaction en soms ook Psyko Punkz.
Early Hardstyle
Ook dit subgerne is anno 2011 een zeer belangrijke subtak met enorme aangang over het volledige Europese continent. Met early hardstyle oogt men op de produce-stijl die in het verleden werd gebruikt. De oorspronkelijke Hardstyle, hoe het allemaal begon.
Het gaat in dit geval over de oude tracks,. maar over nieuw geproduceerde tracks die invloeden kennen van deze oude stijl, soms vermengd met de nieuwe hardstyle die men nu kent. Het label Theracords neemt bij deze stijl het voortouw en probeert deze oude manier van producen weer helemaal nieuw te maken. Deze stijl blijft op dit ogenblik meer beperkt tot het internet maar de aangang en vraag naar deze stijl stijgt explosief. Het zal dus niet lang meer duren dat ook deze stijl meer en meer voorkomt op grote evenementen. De hype verspreidt zich alvast via diverse community's op het internet en webradio's doen hier ook aan mee. TheracordRadioshow wordt uitgezonden op Fear.FM en HardStation.FM.